top of page

Вілл і Філісія Хансакер

Коли люди запитують мене, чому наші діти не ходять до школи, я хочу запитати їх, чому їхні діти ходять до школи. Для мене навчати своїх дітей вдома так само природно, як для інших – відправляти дітей до школи.

Моя власна історія домашнього навчання починається ще тоді, коли я була дитиною. Я народилася в Америці. Коли мені ще не виповнився рік, мій батько почув радіопрограму про домашню освіту. У той час сучасний американський рух домашнього навчання тільки починався. Тато вважав, що це чудова ідея, мама була не впевнена. Коли я підросла до віку школи, мої батьки вирішили навчати мене вдома один рік. Потім ще один рік. Врешті решт я ніколи так і не ходила до школи, а навчалася вдома до закінчення моїх шкільних років. Ті ранні роки мого домашнього навчання дуже нагадували сімейну освіту зараз в Україні: не було багато ресурсів, домашнє навчання було для багатьох дуже дивним, а закони лише розроблялися.


Мені подобалося вчитися вдома і я здобула хорошу освіту. Я завжди припускала, що власних дітей теж буду навчати вдома. У 2009 році нашому найстаршому виповнилося 6 років і ми почали формальне навчання. Його молодшим сестрам на той час було 4 і 2 роки, а пізніше мав народитися ще один брат. Відтоді всі четверо навчалися в нашій сімейній “школі”, а двоє старших наразі її закінчили. У 2023 році вони починають навчання в університеті в Литві.


Перш ніж ми почали сімейне навчання, я дізналася про Шарлотту Мейсон і вирішила якомога точніше слідувати її філософії освіти. Усім батькам, які починають сімейне навчання, я рекомендую подумати про філософію освіти та вибрати те, що найкраще пасуватиме саме вашій сім’ї та вашому способу життя. Звичайно, це добре, якщо ви можете зробити вибір на ранній стадії та дотримуватися того, що дізнались, але я знаю, що це не завжди так просто. Я дуже вдячна, що ми змогли це зробити. Метод Шарлотти Мейсон орієнтований на хороші «живі книги», а не на підручники. Тож, ми багато читаємо. Ми проводимо багато часу на природі, будуємо стосунки з Богом, світом і людьми. У нашій родині ми використовували майже всю програму AmblesideOnline як нашу шкільну програму. (Наші діти мають американське громадянство, їм потрібно знати англійську мову та американську історію). Спочатку ми додали російську мову, а тепер переходимо більше на українську.


Ми зареєструвалися в американській шкільній організації, щоб отримати американські сертифікати про освіту. Двоє наших старших дітей тепер мають їх, але виявилося, що я недостатньо добре спланувала, тому що країна, яку вони обрали для вступу в університет, не приймає дипломи про середню освіту без акредитації. Було важко зрозуміти, що робити, але гнучкість років домашнього навчання допомогла. Вони змогли скласти американський іспит (GED) і використовувати його для вступу до університету. Наша дочка складала іспит у Києві. Дивно, але в їхньому віці я мала майже таку саму проблему, але навпаки: мої батьки планували, щоб я склала цей іспит, щоб закінчити школу, але в останню хвилину мені не дозволили, тому що я була занадто молодою. Але батькам також вдалось знайти гнучке рішення, і я успішно завершила навчання.


Протягом усього сімейного навчання наших дітей люди запитували нас: «А як щодо вищої освіти?» Я завжди казала, що наші діти матимуть американські атестати про освіту. Зараз вони їх мають, хоч вони для вступу в університет вони їм не знадобились. Але все-таки ми знайшли спосіб, і наші діти розпочинають здобуття вищої освіти. Я сподіваюся, що цей процес буде легшим для наших двох менших дітей, але я хочу підбадьорити всіх, хто боїться починати сімейну освіту зараз через побоювання щодо майбутнього: все буде добре!


Як виглядала домашня освіта для нас протягом багатьох років? Вона змінювалася і розвивалася, але це завжди було сімейне навчання. Думаю, багато людей уявляють собі домашнє навчання як дітей, які сидять за партами, а мама вчить їх, читаючи лекції. У нас такого ніколи не було. У нас не школа вдома, у нас сімейна освіта.


Чому ми обрали саме такий шлях? Тому що ми віримо, що це те, чого Бог хоче для нашої сім’ї, і тому що це те, що ми любимо робити.


Це просто природний вибір для нас, який нам подобається.

Підтримати 

ГО "УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ СІМЕЙНОЇ ОСВІТИ"

ЄДРПОУ 45033886

IBAN: UA893052990000026009020403313

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

(097) 050 23 35

Долучитися

Запрошуємо стати частиною спільноти чи команди для розвитку сімейної освіти в Україні

Громадська організація "Українська національна асоціація сімейної освіти" © 2023

bottom of page