top of page

Любов Заріцька

Мене звати Любов Заріцька, я мати-одиначка, маю доньку Марію, якій наразі 12 років. За освітою я — вчитель історії і авторитетно заявляю: моя педагогічна освіта мені ніяк не допомагає в навчанні доньки та ніяк не впливає на її академічний рівень знань ))).


Не навчатися в школі, а жити освітою і брати за це відповідальність — це НАШ вибір! Наголосила, що наш вибір, бо не мій, не доньки окремо, а спільний.

У 2017 році донька пішла в перший клас в загальноосвітню школу, радо нарядившись в усі атрибути свята Першого дзвоника. В мене тоді теж був Перший дзвоник, але я його зустрічала в ролі вчительки тієї школи. Для доньки то був перший і останній навчальний шкільний рік, протягом якого вона від неймовірної жаги до знань скотилася до: “Мама, я туди не хочу! Ніколи”! І протягом цього року я почала дізнаватися про, як на той час здавалося, не реальну можливість сімейної освіти.


Межею неповернення стала поїздка з донькою в кемп “Освітнього експерименту” влітку по завершенню першого класу. Там я дізналася про всі можливі альтернативи в освіті, які існували в Україні, а головне — ми з донькою занурилися в освітній процес справжньої свободи та самонаправленності, ми побачили і на власному досвіді зрозуміли, як може бути інакше і нам це сподобалось. Я бачила дітей, які вже багато років живуть і навчаються без допомоги державних шкіл і це розвіяло мої сумніви. В другий клас донька не пішла і ми не пожалкували про це ні на хвилину.


Про спільний вибір: зі школи я забирала Марію, порадившись із нею. Протягом наступних навчальних років на сімейній освіті ми кожного року поверталися до питання: чи хоче вона лишати все як є чи з'явилося бажання повернутися до школи? Іноді виникали сумніви, але ми продовжували йти цим шляхом. Наразі вона закінчила 6-й клас і бажання щось змінити немає.) Їй не потрібно підлаштовуватися під розклад, який вона не обирала, перебувати в просторі з людьми, сприймати інформацію від вчителів, яких вона не обирала, вчити предмети за програмами, методиками та форматами, які не влаштовують. І це прекрасно, що вона вже зараз розуміє, що саме і як хоче вчити чи про що дізнаватися, має можливість йти за власним інтересом, обирає робити те, що дійсно цікавить. Я тільки допомагаю на цьому шляху.


Головне — ми знаємо, що маємо право обирати будь-яку форму навчання, коли нам це буде зручно і в залежності від бажання доньки. За час її навчання вона була на очній формі в школі, на сімейній та наразі закінчила 6-й клас на екстернаті. Не завжди легко, не все вдається, іноді страшно, але знаючи, що це наш свідомий вибір, нарікання пропадають. Протягом усього часу були періоди мого більшого залучення і я її навчала, використовуючи безліч матеріалів і ресурсів, яких повно в інтернеті, іноді залучала репетиторів, часом, об'єднуючи зусилля з іншими батьками, проводили групові навчальні проєкти зі шкільних предметів, буває вона самостійно засвоює матеріал. Це різноманіття можливостей мене дуже надихає. Я точно переконана, що школа не здатна забезпечити той рівень соціалізації, розвитку особистості та відчуття гідності, який легко вдається досягти на сімейній формі освіти.

Підтримати 

ГО "УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ СІМЕЙНОЇ ОСВІТИ"

ЄДРПОУ 45033886

IBAN: UA893052990000026009020403313

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

(097) 050 23 35

Долучитися

Запрошуємо стати частиною спільноти чи команди для розвитку сімейної освіти в Україні

Громадська організація "Українська національна асоціація сімейної освіти" © 2023

bottom of page